Umay Bilim Sanat Yaşam Dönüşüm 2017 Yılından Bugüne, Kendi Üzerinde Çalışmak, Hayatını Güzelleştirmek Ve Dönüştürmek Isteyen Herkesi Keyifle Ağırlıyor.
UMAY BSYDSuadiye, Büyükhanlı Konutları, B2 Blok D. 20, 34740 Kadıköy/İstanbul
0553 952 39 40
[email protected]
Thai masajı, günümüzde pek çok farklı isimle anılmaktadır. Tai, Tay ve Tayland masajı olarak da karşımıza çıkan bu tedavi yönteminin kökenleri 2500 yıl öncesine dayanmaktadır. Budist rahipler tarafından kullanıldığı söylenen Thai masajı, geleneksel Çin tıbbı ve Hint Yogası’nın birleşimi ile oluşmaktadır.
Thai masajı vücudun esnekliğinin artırılmasına, kas ve eklemlerde oluşan gerilmenin en aza indirilmesine yardımcı olur. Vücudun enerji sistemlerini dengelemek için enerji noktalarına hafif baskının uygulandığı bir masaj türüdür. Thai masajı, diğer masaj türlerinden farklı olarak çıplak tene yağlı masaj gibi değil, ince keten bir kıyafet giyilerek yapılır. Masaj yataklarının aksine Thai masajında, hasırın üstünde bulunan sert şiltenin üzerine uzanılır. Uzman kişi ile masaj yapılan kişi sürekli olarak temas halindedir. Thai masajı daha çok enerji ile ilgili bir masajdır. (1)
Thai masajının tarihine baktığımızda kökeninin çok eskilere dayandığını söyleyebiliriz. Yaklaşık olarak 2500 yıl önce Buda’nın doktoru olduğu iddia edilen Chiwaka Komaraphat tarafından keşfedildiği düşünülmektedir. Eski belgeler incelendiğinde, Chiwaka Komaraphat’ın olağanüstü tıbbi bilgilere sahip olduğunu, bitkisel ilaçlar hakkında üstün bilgilerinin bulunduğu görülmüştür. Bunların yanı sıra Buda’nın kendisi de dahil olmak üzere o dönemlerde yaşamış olan birçok kişiyi tedavi ettiği söylenmektedir.
Chiwaka, aynı zamanda “doktorların babası” olarak anılmaktadır. Masajdan önce ve sonra Thai şifacıları Chiwaka’ya şükranlarını sunarlar.
Araştırmacılar Thai masajının geçmişten gelen kırsal ve geleneksel özelliklere sahip olduğunu söyleseler de, bu geleneklerin bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır. Thai masajı geleneğinin; Hindistan, Çin ve Ortadoğu’dan ilham alınarak geliştirildiği düşünülmektedir. Hindistan’ın Ayurveda (Hindistan’ın alternatif tıp sistemi) geleneğinin özellikle Thai masajının oluşumunda büyük etkileri bulunmaktadır.
19.yüzyıla baktığımızda Thai masajının çeşitli şifaların sentezlenmesi ile oluştuğu söylenilmektedir. Bugün bile Thai masajı ile ilgili bölgeden bölgeye farklılıklar olup genel kabul gören bir görüş bulunmamaktadır. UNESCO, 2019 yılında Thai masajını İnsanlığın Kültürel Mirası listesine eklemiştir. (2)
Thai masajı, son yıllarda artan popülerliği sayesinde adını sıkça duyduğumuz ve sağlık açısından da oldukça olumlu sonuçlar veren bir masaj türüdür. Günlük hayatında stresle karşılaşan kişilerin vücudunda çeşitli ağrılar görülmektedir. Thai masajı, bu ağrılardan kurtulmanıza yardımcı olur. Önemli bir sağlık sorununa sahip olmayan kişilerin Thai masajı yaptırmasında bir sorun görülmemektedir. (3)
Bu masaj, ince ve keten kıyafet giyilerek sert bir zemin üzerinde yapılır. Thai masajında pek çok açma ve germe hareketi uygulanır. Seans esnasında eğitmenin yönlendirmesiyle pozisyonlar değiştirilir. Masajın süresi 1 ila 1,5 saat arasında değişmektedir.
Thai Masajı seanslarında bedende bulunan belli bazı enerji noktalarına ve hatlarına ritmik basınç uygulanmasının yanı sıra yoga egzersizleriyle kaslar esnetilir ve eklemler çalıştırılır. Masaj genellikle yere serilmiş bir mat üzerinde, rahat kıyafetler giyilmiş halde, yağ kullanılmadan yapılır ve iki kişilik yoga egzersizi gibi görünür.”
Kökeni çok eskilere dayanan Thai masajı vücudun ayak, bacak, sırt ve boyun olmak üzere dört farklı bölgesine uygulanır.
Ayaklar Thai masajında en önemli noktalardan biridir. Bunun temel sebebi ayak tabanlarında bütün sinirlerin bulunmasıdır. Ayak tabanlarına yapılan doğru bir masaj, kişinin bedenen huzura ulaşmasına yardımcı olur. Masajı yapan kişi, baş parmakları ile ayak tabanlarına hafif baskılarda bulunur. Böylelikle rahatlama gerçekleşmiş olur. (7)
Thai masajı sırasında eklem ve kasları rahatlabilmek adına bacaklara esneme ve germe hareketleri uygulanır. Kas ve sinir bakımından oldukça yoğun olan bacaklar, Thai masajı sırasında en çok zaman alan bölgelerdir. Masajı yapan kişi kendi el, ayak ve dizlerini kullanarak bu hareketleri gerçekleştirir. Yapılan bu hareketlerle bacak bölgesinde rahatlama gerçekleşmiş olur. (5)
Bacakların ardından sırta geçilir ve sırt bölgesinde germe hareketleri uygulanır. Bu hareketleri yaparken kollardan destek alınır. Bu hareketin sırttaki hangi bölgelere yapılacağı çok önemlidir. (5)
Boyun bölgesi şüphesiz ki Thai masajında en çok dikkat edilmesi gerekilen bölgedir. Herhangi bir yanlış harekette geri dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir. Boynu esnetme hareketleri yapılarak eklem ve omurilik bölgesinin rahatlaması sağlanır. Thai masajında en son boyun bölgesine gelinir ve böylelikle masaj bitmiş olur. (6)
Thai masajı yaptırarak hem bedeninizi hem de zihninizi rahatlatabilirsiniz. Elbette ki bu etkilere ulaşabilmeniz için masajınızı eğitimini tamamlamış, işinde uzman bir terapiste yaptırmanız gerekmektedir. Böylesine mucizevi bir uygulama uzman kişiler tarafından yapıldığında vücuda en iyi şekilde etki edecektir. Umay Bilim Sanat Yaşam Merkezi’ni tercih ederek donanımlı eğitmenler eşliğinde masajınızı güvenle yaptırabilirsiniz.
Thai masajının ne olduğunu, faydalarını ve kimlerin yaptırması gerektiğini öğrendik. Unutmayalım ki bu masaj vücudun hassas bölgeleri üzerinde yapıldığı için mutlaka bir uzman tarafından tatbik edilmelidir.
HEMEN PAYLAŞ