Umay Bilim Sanat Yaşam Dönüşüm 2017 Yılından Bugüne, Kendi Üzerinde Çalışmak, Hayatını Güzelleştirmek Ve Dönüştürmek Isteyen Herkesi Keyifle Ağırlıyor.
UMAY BSYDSuadiye, Büyükhanlı Konutları, B2 Blok D. 20, 34740 Kadıköy/İstanbul
0553 952 39 40
[email protected]
Dans. Bir çırpıda dile getirebildiğimiz bu tek kelime, aslında arkasında çok derin anlamları içeriyor. Öyle ki dans, insanlık tarihi boyunca süre gelmiş, insanların duygularını yansıtmak için bir araç olarak da kullandığı kültür miraslarından birisi. Bu açıdan baktığımız zaman aslında dans için “bedenimizin dili” tanımlamasını yapabiliriz. Tabii ki her dilde olduğu gibi dansın da çeşitli türlere ayrıldığını ve farklı dans türleri ile farklı kültürlerin yansıtıldığını biliyoruz.
Dansın insanlık tarihinde yerini daha iyi anlamak ve açıkçası farklı kültürlerin dansa bakışını daha iyi yorumlamak adına, dans çeşitlerini ve çıkış noktalarını da ayrı ayrı değerlendirmek gerekiyor.
O zaman ne bekliyoruz? Hadi gelin bu kültür mirasına daha yakından bakalım ve “Dans türleri neler?”, “Dansın farklı kültürlerde çıkış noktaları neler olmuş?” sorularına cevap arayalım.
En çok merak edilen dans türlerinden ve çıkış noktalarından söz edelim. Böylece dans kültürünün aslında ne kadar geniş olduğunu daha iyi görmüş olacaksınız.
Kökeni Arjantin olarak bilinen Tango; şehvetli, büyüleyici ve enerjik bir dans olarak bilinir. İki aşığın dansı olarak da değerlendirilmektedir. Sağlam ayak hareketleri, omuzların ve kalçaların zıt yönlerde döndüğü ikonik kontra vücut pozisyonları ile vurgulanan ateşli ve dramatik bir danstır.
Çıkış noktası Arjantin olsa da zaman içerisinde farklı varyasyonları da ortaya çıkmıştır. Uruguay Tangosu, Fin Tangosu, Balo Salonu Tangosu gibi farklı varyasyonlar oluşmuştur.
Zamansız danslardan biri olarak değerlendirilen Vals, Johann Strauss’un müziğiyle beraber dünya genelinde popüler hale gelmeye başlamıştır. Balo salon dansları içerisinde en popüler olanlarından birisidir. 16. yy döneminde çıkmıştır.
Zarafet ve inceliğin doruk noktası olarak da tanımlanan Vals; düz duruşlar, yumuşak, yuvarlak ve akıcı hareketler ile çiftlerin zarafet sergilediği bir danstır. Yavaş temposu, çiftlerin birbirlerine daha yakın bağlantı kurma özgürlüğü vermektedir.
Yavaş Vals dansına göre çok daha hızlı vuruşlara sahip olan Viyana Valsi, dakikada 180 vuruşa sahip yine hızlı ve zarif bir danstır. Avusturya ve Almanya bölgesinde hızla yayılmış ve aslında birçok dans stilinin de esinlendiği danslardan biri olarak değerlendirilir.
Yüksek dayanıklılık gerektiren ve hızlı hareketleriyle öne çıkan Viyana Valsi, bazı figürlerde 4 kata kadar daha hızlıdır. En eski dans türlerinden de birisidir.
Sesin, hareketin ve ritmin vücutta aktığı Mambo, Küba’da ortaya çıkmış dans türleri arasında yer almaktadır. 1940’lı yıllarda ortaya çıkan dans, zaman içerisinde Salsa ve Cha Cha figürlerine yatkın hale gelmeye başlamıştır.
Abartılı kalça hareketleri ve tekme hareketleriyle öne çıkan dans, hızlı ritme sahip olan dans türlerinden de birisidir.
Batı Afrika kökenli bir dans olan Kizomba, Afrika Tangosu olarak da bilinmektedir. Diğer birçok danstan etkilenen figürleri olan dans türünün, akıcı kalça hareketleri dikkat çekerken dansta, temel adım ve tempo yoktur.
Brezilya ve Afrika topraklarında meşhur olan Samba, en ünlü danslardan birisi. Ritimlerle yönetilen dans, Brezilya’nın da ulusal dansı olarak kabul ediliyor. Dünyaca ünlü olan Brezilya Karnavalı, her yıl düzenleniyor ve Samba dans gruplarını bir araya getiriyor.
Canlı ritimleri, kalça ve ayak hareketleriyle dikkat çeken dans, kelime anlamı olarak da “semba” kelimesinden türemiştir. Kelime anlamı “dansa davet” olarak değerlendiriliyor.
En eğlenceli Latin danslarından biri olarak biliniyor. Enerjik hareketlerle dikkat çeken ritmik danslardan birisidir. Dansçılar ayaklarını yere daha yakın tutarlar ve kalçalarının daha rahat hareket etmesini sağlarlar.
Ayak hareketlerinin keskin ve hızlı olması Cha Cha dansını da en zorlu dans türleri arasına sokmuştur. Köken olarak Latin Amerika danslarından biri olduğunu da tekrar hatırlatmış olalım. Ek bilgi: Latin Dansları Nelerdir?
Bir Küba dansı olan Rumba, 1930’lu yıllarda ortaya çıkmış ve şehvetli kalça hareketleriyle dikkat çeken şehvetli ve çapkın danslardan birisidir. En zor hareketi adıyla ünlenen Küba hareketidir. Bu harekette, bir bacağı büküp diğerini düzleştirmek gerekir.
15.yy Rönesans İtalya’sında ortaya çıkan Bale, Rusya ve Fransa’da hızla popülerlik kazanmış ve kültürel anlamda da birçok dansı etkilemiştir. En teknik danslardan biri olarak değerlendirilen Bale, çağdaş danslardan da biri olarak bilinir.
Kadının daha çok öne çıktığı danslardan biri olan Foxtrot, bu yönüyle dans türleri arasında en çok dikkat çekenlerinden birisi. Blues ve caz ritimlerinde yapılan dans türü, zorlu hareketleriyle de biliniyor. Partnerle bir bütün olarak hareket etmeyi temel alan dans, özellikle bilek ve ayak hareketlerine önem verilen dans türleri arasında.
Kıvraklık ve akıcılık ise bu dansın temel bileşenleri arasında geliyor. Tarihine baktığımız zaman özellikle 1930’lu yıllardan sonra yaygınlaştığını ve Tony Bennet, Frank Sinatra gibi ünlü şarkıcılarla beraber ünlendiğini görüyoruz.
Döneminin en ünlü dans türleri arasında gösterilen Swing, geleneksel caz danslarından biri olarak biliniyor. 1920 ile 1950 yılları arasında çok popüler olan dans, adını aldığı caz müziklerle beraber yapılmakta.
Erkeklerin daha baskın olduğu dans türünde, erkeğin kadını ritme uydurması gerekiyor. Çalan müziğin ritim hızına yetişerek yapılması gereken dansın, şu sıralar ise çok meşhur olmadığını biliyoruz.
1900’lü yılların sonuna doğru ortaya çıkan (1990’lı yıllardan sonra) Zouk, serbest akışlı hareketlerin dikkat çektiği dans türlerinden birisidir. Partnerler yumuşak ve samimi hareketler oluşturmak için tüm vücutlarını kullanırlar.
Zouk dansında, dansçılar müziği çok dikkatli bir şekilde takip etmeli ve çeşitli şekillerde dans yorumlarını kişiselleştirmelidirler.
1960’lı yıllardan sonra ortaya çıkan dans, Dominik Cumhuriyeti’nin danslarından biri olarak biliniyor. Kavram olarak serbest bırakmayı, şehvetli bir yaşam sevgisini yansıtmayı benimsemiş olan dans, Pan-Amerikan müzikleriyle beraber ünlenmiştir.
Canlı ve romantik figürleriyle, bulunduğu bölgenin doğasını yansıtan bir havası olduğu da düşünülen Bachata dansının, özellikle güçlü kalça hareketleriyle kendisini gösterdiğinin de altını çizmek lazım.
Daha yeni dönem bir dans stili olarak değerlendirilebilecek olan Modern Dans, klasik bale tarzı dansa karşı olarak ortaya çıkmış dans türlerinden birisidir. 20.yy başlarında ve 19.yy sonlarında birçok dans alışkanlığının değişmesine neden olan dans türü, birçok farklı stilde varyasyonlara uğramış ve sonunda da serbest bir dans stiline dönüşmüştür. Dans için bir dönem olarak bile değerlendirilebilir.
Yine yakın tarihte ortaya çıkmış olan dans türleri arasında yer alan Breakdance, 1970’li yıllarda New York’un sokak dansı olarak ünlenmiştir. Dünyanın en atletik danslarından da biri olan değerlendirilen Breakdance, çok sayıda ünlü yetenekli dansçının ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Hip-hop ve funk müzikleriyle beraber yapılan dans, zamanla serbest stilleri konusunda da genişlemiş ve çok daha fazla müzik türünde değerlendirilmeye başlanmıştır.
Funk temalı bir sokak dansı olan Popping, 1960’lı ve 1970’li yıllarda çok popüler olmuştur. Dansçıların düzgün bir şekilde dans etmesi için ustalaşması gerekir. Teknik ve kontrolün çok önemli olduğu popping dansı, ciddi bir konsantrasyon da gerektirmektedir.
Dans türleri arasında en farklılarından biri olan Bollywood dansı, Güney Asya ve Hindistan bölgesinde ortaya çıkmıştır. Bollywood film endüstrisinin büyümesinden sonra, iyice yaygınlaşan dans türü, Hint müziği ile beraber yapılmakta. Ayrıntılı koreografileri ve enerjik hareketleriyle dikkat çeken dans, birçok ünlü film ve dizi yapımında da kullanılmıştır.
Aslında yine bir dönem olarak değerlendirebileceğimiz dans türleri arasında yer almakta. 20.yy ortalarında ortaya çıkan ve klasik dans stillerine karşı bir alternatif olarak gösterilen dans türü, genel olarak oldukça karmaşık figürlerin bulunduğu modern performans dans türlerinden birisidir.
Genelde koreografiler üzerine oluşturulan dans stilleriyle yapılan çağdaş dans, serbest dans stilleriyle bilinir. Birçok sahne şovunda da çağdaş dans türünü gördüğümüzü söylemek lazım.
İlginizi çekebileceğini düşündüğümüz dans türleri ve çıkış noktalarını ele almaya çalıştık. Tabii ki daha sayamadığımız birçok tür olduğunu da söylemek lazım.
Hatta son dönemde artık daha serbest dans stillerinin öne çıktığını ve artık dansçıların bağımsız stillerini oluşturduğunu da ekleyebiliriz.
HEMEN PAYLAŞ