UMAY - BİLİM SANAT VE YAŞAM MERKEZİ

Zihin-Beden Çalışmaları Alzheimer Ve Parkinson Riskini Azaltabilir Mi ?

04 ARA 2023
TÜM BLOG & HABERLER

ALZHEIMER VE DEMANSTAN UZAK DURMAK İÇİN YAPILACAKLAR LİSTESİ

Alzheimer ve demans için bugünden yapabileceğiniz bir şey var desek size? Yani hastalığa yakalanıp, sürekli ilaç kullandığınız ve beden kontrolünü kaybettiğiniz o sona doğru gitmeden önce senaryoyu değiştirebilirsiniz. 

Uluslararası alanda yapılan bilimsel çalışmalarda görüyoruz ki “zihin – beden uygulamaları”nın Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkları önlemek ya da tedavi etmek amacıyla kullanılabilir. 

“Nedir bu “zihin – beden uygulamaları”?

Mindfulness meditasyon, yoga, tai chi, nefes terapisi, ses terapisi gibi çalışmaların hepsinin ortak adı. 

Bu çalışmalar, beynimizin dikkat, duygusal kontrol, ruh hali ve yürütücü işlevlerini düzenlemede bizleri desteklediğini gösteriyor.
Bizleri nasıl desteklediklerini anlamak için önce beynimizdeki iki önemli noktadan bahsetmemiz gerekiyor. 

Hipokampüs ve Substantia Nigra.
Hipokampüs, kısa süreli hafızaya alınman bilgilerin, uzun süreli hafızaya alınmasında görev alır. Bu bölüm Alzheimer ile ilişkili bölüm.
Substantia Nigra ile, beynimizdeki dopamin üreten bölge. Ödül ve zevk sistemleriyle ilişkilendirilen dopamin aynı zamanda vücudun hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur, iletişim ağlarını düzenler. Bu bölgedeki hücre kaybı ise Parkinson hastalığına davetiye çıkarır. 
Yaptığımız zihin – beden çalışmaları, hayati ve yaşam kalitesini direkt olarak etkileyen iki bölgeyi beslemeyi destekler. 

Konuyla ilgili bilimsel çalışmalar kapsamında bir de deney yapılmış. Bir grup sağlıklı genç yetişkinin yanı sıra bir grup Parkinson hastası 8 hafta sürecek zihin – beden uygulamalarına katılmış. 8 haftanın sonunda iki grubun da Hipokampüs hacimlerinin arttığı gözlemlenmiş. Meditasyon yapan kişilerde de aynı sonuç gözlemlenmiş. 

Geropsikiyatri ve Geç Yaşamın Bilişsel Bozuklukları’nın yaptığı başka bir araştırmada ise mindfulness ve meditasyon gibi çalışmaların Parkinson ve Alzheimer sebebiyle hasar gören beyin fonksiyonlarını geliştirdiği öne sürüldü. 2016 yılında yapılan çalışmada şu anın farkındalığına odaklanan meditatif uygulamalarda ortaya çıkan nöral devrelerin, yaşlandıkça oryaya çıkan nörolojik ve bilişsel bozuklukları kayda değer ölçüde önleyebildiği vurgulandı. 
Uluslararası Bioteknoloji Araştırma ve Geliştirme Dergisi’nin Parkinson hastalığını önleme teknikleri üzerine yaptığı çalışmada beyin egzersizlerinin hastalığa karşı mücadelede en etkili yöntemlerden biri olduğunun altı çizildi. 

“Beyin egzersizi, beyin sağlığını desteklemek için zihinsel aktivitelerle bilişsel fonksiyonları geliştirmeye yardımcı olan aktivitelere denir, yani kitap okumak, yeni bilgiler edinmek, analiz yapmak, meditatif çalışmalarda bulunmak.”

Bu yüzden Umay BSYD sadece sosyalleştiğiniz, hobi kazandığınız bir yer değil, sanat, kültür, entelektüel ve spiritüel atölye çalışmaları sayesinde beyin sağlığınızı da destekleyebileceğiniz bir yer. 
Sağlıklı yaşamın yolu sadece spor ve doğru beslenmeden geçmiyor, zihninizi, ruhunuzu da doğru beslemeniz, anlamlı ilişkiler kurmanızdan da geçiyor.
Yaşamınızı birlikte güzelleştirelim. 
Biz 2017 yılından beri #Umaydayız haydi sizinle de #UmaydaBuluşalım

 KAYNAKÇA: 

The Neural Mechanisms of Meditative Practices: Novel Approaches for Healthy Aging 

Potential benefits of mindfulness-based interventions in mild cognitive impairment and Alzheimer's disease: An interdisciplinary perspective 

Assessing the increasing risk of Parkinson’s disease in the US and its prevention techniques 

How Mind and Body Practice Works: Integration or Seperation? 

The Effects on Yoga on Patients with Mlid Cognitive Impairment and Dementia: A Scoping Review 

Whatsapp