Ebuburak Toparlı, Mardin’de baba mesleği olan bakırcılığı sürdürürken, bir gün Şahmeran ile göz göze geldi, cam altı resim sanatı ile tanıştı. Bu tanışıklık, onun hayatını değiştirdi, yüzlerce Şahmeran çizdi, hepsi birbirinden güzel. Şahmeran’ın sırrı uğruna dünyalar keşfetti, yollar katetti, yurtiçinde ve yurtdışında sergiler açtı. Şahmeran’ı herkese tanıştırdı, sevdirdi.
Ebu Burak’ın Şahmaran ve cam altı sanatını yaşatması, ayrıca masal anlatıcılığı yapması ise onu diğer ustalardan ayıran en önemli özelliği.
“Şahmeran masalının hayatımda kapladığı alan sadece sanatsal ya da ticari bir alan değil. Yaşamımın biçimlenmesini sağlayan masal Şahmeran. Bir yandan bir başkaldırı, diğer yandan da bir içgüdü. Aslen cam altı sanatı bir kopya yöntemidir ama her kopyalayanın elinden bir katman daha emek geçer cama. Defalarca ve tekrar tekrar çizilir Şahmeran. Ama her bir eser farklı ruha sahiptir. Böylece milyarlarca Şahmeran vardır. Her birinin gözlerini çizdiğinizde bir ruh daha katarsınız Şahmeranlar alemine ama yine de Şahmeran tektir ve yegane masaldır. İnsanın ihanet ile, zamanla ve hükmetmekle olan ilişkisini anlatan bir aşk masalıdır. İhanet ve aşk insanoğlunun varlığında ne kadar çok tekrarlanıyorsa, o kadar da çok Şahmeran vardır.”
Ben Ebuburak… Usta olmaya çalışan bir adam. Şahmeran çırağı. Camaltı ustası. Bir masal…